Nos vemos en ChicoteImágenes del cinismo y el silencio en la cultura franquista
Monografia
- Matèria: Història
- Autor/a: Ríos Carratalá, J. A.
- Coeditor: Editorial Renacimiento. Los cuatro Vientos
- ISBN: 978-84-9717-399-5
- Edició: 1 - 2015 (desembre)
- Idioma: espanyol
- Format: 15x21 (rústica)
- Nre. pàg: 316
Sinopsi
La memòria històrica sobre el franquisme oblida sovint que l'existència de víctimes pressuposa la dels seus botxins. El retrat d'aquests representants de la dictadura en àmbits com el de la justícia militar és complex, però aquest assaig presenta diverses trajectòries dels qui van signar sentències de mort a canvi d'un lloc en l'escalafó dels funcionaris..
El jutge Manuel Martínez Gargallo, un antic humorista del 27, és el protagonista del que es va esdevenir en el Jutjat Especial de Premsa (1939-1941). No obstant això, aquesta comèdia coral entorn de la banalitat del mal disposa d’un extens repartiment de personatges amb unes paradoxes que avui semblen insòlites. Sense renunciar a la ironia i l'humor compatibles amb el rigor de la dada, les trajectòries d'alguns oblidats jutges, periodistes, militars…, fins i tot autors de sarsuela, ens recorden que la ficció d'un franquisme sense franquistes també es basa en el silenci i el cinisme que imperaven en espais com el Chicote de la Gran Via madrilenya.
Notícies relacionades
- "Los verdugos de Miguel Hernández" Juan A. Ríos Carratalá repasa en «Nos vemos en Chicote» la trayectoria de los ejecutores del poeta. Levante (3-11-2015)
- "Nos vemos en Chicote" o la cara oculta de la represión franquista
- Letraheridos, de Ignacio Martínez de Pisón en La Vanguardia (29 enero 2016)
- Entrevista al profesor Juan Antonio Ríos
- "Los investigadores rechazan la censura de escribir la historia sin nombres" en El País (19-6-2019)