Botar al contingut principal

Servei de Publicacions Universitat d'Alacant

Segueix-nos a:

  • Facebook
  • Twitter

Navegació principal

Espai i salut en el procés descentralitzador del marc autonòmic espanyolBalanç i perspectives de futur

Monografia

Compartir en:

Preu

PVP amb IVA: 10,00 €

En estoc

Afegir

Sinopsi

L’estructura política i administrativa centralitzada que havia caracteritzat a la sanitat franquista, tot i seguint el model d’Estat de tradició centralista, es va tenir que adaptar, no sense dificultats, al procés de descentralització i reorganització de competències que comportaven tant la proposta constitucional de 1978, com la reforma sanitària de la Llei General de Sanitat de 1986. En la monografia, fent servir la perspectiva que aporta la història del temps present, s’analitzen les claus que ajuden a entendre la diversitat de ritmes, experiències i models que marcaren les transferències en matèria sanitària a les comunitats autònomes, així com la influència que ha tingut i continua tenint la qüestió territorial en el moment de dissenyar i implementar les polítiques sanitàries. Les huit contribucions que la conformen permeten assolir l’objectiu del seminari GADEA, impulsat pels grups d’historiadors i historiadores de la medicina i de la ciència de les universitats d’Alacant i Miguel Hernández, que va donar peu a la monografia. Es tractava de promoure un espai de discussió dinàmic sobre un tema d’actualitat, fent servir la història actual com a eina per poder abordar l’impacte que ha tingut el procés descentralitzador, amb la creació del serveis autonòmics de salut, sobre la Salut Pública i l’assistència sanitària i quins son els reptes que cal assumir i afrontar.

Rosa Ballester Añón es catedràtica emèrita d’Història de la Ciència a la Facultat de Medicina de la Universitat Miguel Hernández, acadèmica de número i vicepresidenta de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana y coordinadora del grup GADEA/Programa Prometeu de la Generalitat Valenciana per a grups d’investigació d’excel·lència.

Bernabeu-Mestre es doctor en medicina i catedràtic d’Història de la Ciència a la Universitat d’Alacant. Entre les seues recerques i publicacions destaquen les dedicades a la història de la Salut Publica. En l’actualitat es director de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic i del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia-