Els vins valencians

    Història, innovació i paisatge

    El vi, que forma part de la denominada «trilogia mediterrània» —juntament amb el pa i l'oli d'oliva—, és molt més que un producte de consum: és un fet cultural que ha configurat els paisatges valencians, des de la costa fins als contraforts muntanyosos de l'interior. Els primers vestigis de producció i comerç de vi al nostre territori són del primer mil·lenni abans de Crist. Des de llavors s'ha anat configurant un potent terroir que acumula condicions favorables de sòls, clima i coneixement.
    En el passat recent, el nostre sector vitivinícola ha hagut de fer front a reptes molt importants, des de l'aparició de la fil·loxera a principis del segle XX fins a l'aplicació dels avanços científics i tecnològics, passant per l'adopció del cooperativisme i les figures de protecció legal, com les denominacions d'origen. En l'actualitat és un dels sectors econòmics més importants del País Valencià i produeix vins i caves d'una altíssima qualitat. Els principals reptes que té per davant són mantindre la competitivitat en un món globalitzat, adaptar-se als efectes del canvi climàtic, conservar els seus paisatges històrics i culturals i sumar-se com un recurs especialment atractiu al potencial turístic valencià.
    De la mà d'alguns dels principals especialistes, el lector interessat trobarà en aquest volum una excel·lent introducció al món dels nostres vins, a la seua història mil·lenària, a les característiques essencials de la seua elaboració actual i a les estratègies d'adaptació a les tendències del futur immediat.

    Coordinador editorial
    Colección
    L'Ordit
    Número en la colección
    33
    Materia
    Geografía humana
    Idioma
    • Català
    Editorial
    Publicaciones de la Universidad de Alicante
    EAN
    9788497178228
    ISBN
    978-84-9717-822-8
    Depósito legal
    A 220-2023
    Páginas
    140
    Ancho
    14 cm
    Alto
    20 cm
    Edición
    1
    Fecha publicación
    27-04-2023
    Tapa blanda
    12,00 €

    Contenidos

    El «terroir»: Mites i realitats.
    Els orígens: Fenicis, grecs, ibers i romans.
    «Tempus vindemie»: El vi en l'edat mitjana al regne de València.
    La vinya entre els segles XVI i XVIII.
    Esplendor, caiguda i ressorgiment: Els segles XIX i XX.
    El cooperativisme vitivinícola en perspectiva històrica.
    El trànsit del segle XX al XXI.
    La innovació en els vins.
    Tècnica, diferenciació i qualitat.
    La diversitat dels vins actuals.
    Les denominacions d'origen protegides: De la representació a l'origen.
    Les rutes del vi: Paisatges i cellers.
    Glossari.
    Més informació.

    Libros relacionados