Alimentació, gastronomia i nutrició en el camí de la sostenibilitat

    Història d'una convergència

    ,

    La gastronomia inclou el tractament culinari i les maneres d'ingerir els aliments, però també les seues característiques i com han sigut obtinguts i processats. Unes consideracions que resulten clau per a entendre el desafiament que representa assegurar a tothom el dret a menjar el que s'ha de menjar i gaudir fent-ho. Des de la doble condició de text docent i divulgatiu, amb l'ajuda del mètode històric i el que denominem la història aplicada, l'assaig explica com s'han configurat, dins del context del fet alimentari i nutricional, els sabers culinaris i gastronòmics, a més del paper que poden tindre en la consecució de reptes com el que representen els objectius de desenvolupament sostenible.

    Escritor
    Escritor
    Colección
    Textos docentes
    Materia
    Dietética y nutrición
    Idioma
    • Català
    Editorial
    Publicaciones de la Universidad de Alicante
    EAN
    9788497177528
    ISBN
    978-84-9717-752-8
    Depósito legal
    A 319-2021
    Páginas
    126
    Ancho
    17 cm
    Alto
    24 cm
    Edición
    1
    Fecha publicación
    06-09-2021
    Tapa blanda
    9,00 €

    Sobre Josep Bernabeu-Mestre (Escritor)

    • Josep Bernabeu-Mestre
      Josep Bernabeu-Mestre es doctor en medicina i catedràtic d'Història de la Ciència a la Universitat d'Alacant. Entre les seues recerques i publicacions destaquen les dedicades a la història de la Salut Publica. En l'actualitat es director de la Càtedra Carmencita d'Estudis del Sab... Ver más sobre el autor

    Sobre María Tormo-Santamaria (Escritor)

    • María Tormo-Santamaria
      Maria Tormo-Santamaria es dietista nutricionista, máster en Salud Pública y doctora en Ciencias de la Salud, profesora del área de Historia de la Ciencia de la Universidad de Alicante e investigadora colaboradora de la Cátedra Carmencita de Estudios del Sabor Gastronómico. Ver más sobre el autor

    Contenidos

    PRESENTACIÓ.
    INTRODUCCIÓ.
    1. PER QUÈ ALIMENTACIÓ, GASTRONOMIA I NUTRICIÓ EN PARLAR DE SOSTENIBILITAT I SALUT?.
    2. LA METÀFORA DEL REBOST I EL MODEL EXPLICATIU DE LES TRANSICIONS.
    PRIMERA PART: EL REPTE D'ALIMENTAR-SE I NODRIR-SE.
    3. UN PUNT DE PARTIDA: EL PROCÉS D'HUMANITZACIÓ DE LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA.
    4. LA PRIMERA REVOLUCIÓ AGRÀRIA I L'APARICIÓ DE LES CRISIS DE FAM.
    5. DE LES PLANTES DE CIVILITZACIÓ A LA CONFIGURACIÓ DEL MODEL MEDIEVAL D'ALIMENTACIÓ.
    6. LA TRANSCULTURITZACIÓ ALIMENTÀRIA QUE VA ACOMPANYAR EL PROCÉS DE COLONITZACIÓ DEL CONTINENT AMERICÀ.
    7. LA SEGONA REVOLUCIÓ AGRÀRIA I EL CREIXEMENT MODERN DE LA POBLACIÓ EUROPEA OCCIDENTAL.
    8. INDUSTRIALITZACIÓ, URBANITZACIÓ I NOUS REPTES ALIMENTARIS.
    9. LA TRANSFORMACIÓ DE LA CADENA ALIMENTARIA I EL DESENVOLUPAMENT DE LES CIÈNCIES DE L'ALIMENTACIÓ.
    10. EL VALOR ESTRATÈGIC DEL SECTOR DE L'ALIMENTACIÓ I EL SORGIMENT DEL MODEL CONTEMPORANI DE DISTRIBUCIÓ D'ALIMENTS.
    11. LA REVOLUCIÓ AGROQUÍMICA DEL SEGLE XX I LA NECESSITAT D'ALIMENTAR MÉS POBLACIÓ.
    12. ELS REPTES ALIMENTARIS I NUTRICIONALS DEL SEGLE XXI.
    13. SISTEMES ALIMENTARIS SOSTENIBLES EN LA CONSECUCIÓ D'UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE.
    SEGONA PART: LA GASTRONOMIA O EL DRET A MENJAR EL QUE HEM DE MENJAR I GAUDIR FENT-HO.
    14. CUINA, DIETÈTICA I GASTRONOMIA EN EL PERÍODE CLÀSSIC I MEDIEVAL.
    15. ELS RECEPTARIS MEDIEVALS, ELS INICIS DEL CORPUS CULINARI EUROPEU I LA RECUPERACIÓ DEL LLEGAT GASTRONÒMIC CLÀSSIC.
    16. EL CONTEXT FRANCÉS I LA REVOLUCIÓ DE L'ART CULINARI DELS SEGLES XVII I XVIII.
    17. LA CERCA DE LA LONGEVITAT I LA FORMULACIÓ D’UNA NOVA CONCEPCIÓ CULINÀRIA I DIETÈTICA.
    18. LA REVOLUCIÓ FRANCESA I LA CONFIGURACIÓ DE LA GASTRONOMIA COM A FENOMEN SOCIAL.
    19. L'EDAT D’OR DE L'ALTA CUINA FRANCESA.
    20. LES TRADICIONS CULINÀRIES I EL DESENVOLUPAMENT DE LA GASTRONOMIA CONTEMPORÀNIA.
    21. ELS INICIS DE LA INSTITUCIONALITZACIÓ CONTEMPORÀNIA DE L'ACTIVITAT CULINÀRIA I GASTRONÒMICA.
    22. LA IRRUPCIÓ DE LES DONES COM AUTORES DE TEXTOS DE CUINA I GASTRONOMIA O L'INICI DEL FINAL D'UNA INVISIBILITAT HISTÒRICA
    23. LA «NOUVELLE CUISINE» I EL DESENVOLUPAMENT DE LA CUINA I LA GASTRONOMIA DE LA CREATIVITAT.
    24. CUINA I GASTRONOMIA A LA LLUM DELS NOUS CRITERIS DIETÈTICS I NUTRICIONALS I ELS CANVIS EPIDEMIOLÒGICS-NUTRICIONALS.
    25. LA DIETA GASTRONÒMICA.
    26. LA CULTURA ALIMENTÀRIA DEL MEDITERRANI I LA PARADOXA DE LA DIETA MEDITERRÀNIA.
    27. APRENDRE A MENJAR I A GAUDIR MENJANT DES DE LES TRADICIONS CULINÀRIES I ELS PARÀMETRES D’UNA ALIMENTACIÓ I UNA GASTRONOMIA SOLIDÀRIA, SALUDABLE I SOSTENIBLE.
    EPÍLEG.
    OBJECTIUS DIDÀCTICS.
    BIBLIOGRAFIA EMPRADA I RECOMANADA.

    Libros relacionados