Saltar al contenido principal

Servicio de Publicaciones de la Universidad de Alicante

Síguenos en:

  • Facebook
  • Twitter

Navegación principal

Cossos de fàbrica

Otras publicaciones

  • Materia: Arte
  • Autor/a: Pastor, L.
  • ISBN: 978-84-1302-018-1
  • Edición: 1 - 2018 (diciembre)
  • Idioma: catalán
  • Formato: 17x24 (rústica)
  • Nº págs: 64
  • Ver colección: Càtedra Antoni Miró d

Compartir en:

Precio

PVP con IVA: 10,00 €

Agotado

Consulte disponibilidad

Sinopsis

Aquesta publicació recull el treball de l’artista Luisa Pastor. Es tracta d’una proposta plàstica i conceptual amb una disciplina artística multidisciplinària, on intervenen la fotografia, les cartes comercials, el fil, el paper i el fotocollage.

A la intenció fonamental de l’artista resta present la voluntat de donar veu a les persones anònimes que han treballat a les fàbriques d’Alcoi en l’època de la Revolució Industrial, i per damunt de tot, a dones i xiquets. També, i no menys importat, és l’atenció que s’hi presta en aquesta investigació al cos de l’obrer com a força del treball: cos de fàbrica, de taller, d’obra, d’oficina, etc. S’hi treballen, preferentment, els conceptes de petjada, absència, espectre i fantasma, que recullen el testimoni de la memòria i del dolor de l’absència.

El treball s’hi divideix en diferents parts constitutives: una primera, d’Introducció, on s’hi formulen les intencions de l’artista. La segona, Aproximació històrica a la proposta plàstica, on s’hi efectua la anàlisi de les conseqüències històriques de la Industrialització a la ciutat d’Alcoi a la fi dels segle XIX i principis del segle XX. S’hi esbrina al voltant del recaptament de mà d’obra entre dones i xiquets. La tercera, Antecedents plàstics a la proposta, on s’hi duu a terme una reflexió sobre el tractament del cos (la idea de mecanització), que manifesten els autors a l’època de les avantguardes històriques: Picabia, Man ray, Duchamp, Grosz, etc. A la quarta, Proposta artística «Cossos de fàbrica», on la investigació part des d’una anàlisi multidisciplinària a partir dels conceptes «arxiu» i «empremta», i amb la voluntat d’entrellaçar diferents disciplines: fotografia, text o collage.

En aquesta quarta part hi ha els distints espais on s’hi explica el desenvolupament integral del treball: a) El procés d’intercanvi de mercaderia, Alcoi 1934; b) Dones de fil. Nens de paper; c) El cos màquina.

Darrerament, les conclusions i la bibliografia tanquen el projecte. Una abundant il·lustració de la reflexió teòrica, amb fotografies intervingudes, plànols, textos i documents, abelleixen aquest treball, posat en valor en la publicació que comentem.

Cossos de fàbrica

Detalles del libro