PLA DE COMUNICACIÓ
Context i justificació
Arran de l'elaboració de l'informe de riscos psicosocials es va detectar la necessitat i importància de conscienciar al personal de la UA perquè assumisca una cultura preventiva que afavorisca un clima laboral favorable i la difusió de la informació que es genera en la UA i en els propis serveis i unitats que la conformen.
En el cas del Servei de Publicacions, per a això se subscriu el codi ètic de la Universitat d'Alacant i les normes de convivència.
Els principis bàsics, que regiran l'actuació d'aquesta direcció, són – entre altres - el respecte mutu, la cordialitat, l'esperit crític, el desenvolupament del talent intern i l'acompliment del treball diari des del diàleg.
Per a complir amb aquests objectius i que l'ambient de treball siga adequat, els indicadors establits a aquest efecte són:
- AA_PREV_SP_1: Establir una entrada específica en la pàgina web del Servei on enllaçar tota la informació que es considera puga ser d'interès per al personal de la del Servei en aquesta àrea.
- AA_PREV_SP_2: Mantenir reunions periòdiques (generals o sectorials) amb ordre del dia obert a qualsevol suggeriment del personal del Servei.
- AA_PREV_SP_3: Mantenir i potenciar el treball en equip i en xarxa a través del programari de gestió editorial Gesedi, complementat pels espais de xarxa pròpia de la Universitat i el grup de missatgeria de Whatsapp.
Objectius del Pla de Comunicació
Dinàmica de funcionament de les reunions
Canals d'informació
- Informació del Servei de Publicacions
- Informació institucional
- Informació sobre matèria laboral
- Informació sobre formació
- Informació sobre matèria preventiva
- Procediment/protocols de prevenció davant determinades situacions de risc psicosocial
Objectius del Pla de Comunicació
- Mantenir una comunicació fluida entre el personal i la direcció, que respondrà raonadament a totes les propostes o consultes realitzades en un termini de temps raonable.
- Sostenir una actitud oberta i de proximitat de la direcció amb el personal del Servei (política de portes obertes).
- Mantenir canals de comunicació entre tots els membres del Servei.
- Estimular la participació de tots els membres del Servei en l'intercanvi d'opinions i suggeriments per a la millora del funcionament i el compliment dels objectius de qualitat.
- Comunicar amb temps suficient els possibles canvis en el Servei, tant els referits a personal com al pla editorial: reestructuracions, noves tasques, tecnologies, creació de noves col·leccions, presa de decisions sobre distribució, promoció i vendes, etc.
- Procurar el màxim rigor, imparcialitat i, si és el cas, confidencialitat en la transmissió de la informació per a evitar biaixos o distorsions.
- Mantenir a la disposició dels membres del Servei els documents interns de referència, així com tots els necessaris per a l'acompliment del treball diari.
- Facilitar la formació permanent amb l'aportació de documents, informes i recursos formatius relacionats amb la labor editorial que puguen ser d'interès general per als membres del Servei.
- Fomentar la convivència harmònica i les relacions personals del grup a través de trobades informals no relacionades expressament amb el treball (celebració d'aniversari, Nadal i altres festivitats, etc.)
Dinàmica de funcionament de les reunions
- Les reunions seran convocades per la direcció del Servei de Publicacions a suggeriment de qualsevol membre del personal.
- Cada reunió tindrà definits els objectius a aconseguir i els temes a tractar. Aquesta informació es coneixerà abans de la reunió i serà proposada pels membres de l'equip.
- S'establirà l'hora d'inici i finalització de la reunió, que s'han de respectar.
- El responsable de cada tema portarà la informació necessària preparada per a exposar-la de manera sintètica a la resta de l'equip.
- La periodicitat recomanable ha de ser d'una reunió trimestral de tot el Servei i sectorials quan siga necessari, almenys una cada dos mesos.
Canals d'informació
Informació del Servei de Publicacions
AA_PREV_SP_1.1. Personal i estructura de la unitat (organigrama)
AA_PREV_SP_1.2.1. Presentació i competències
AA_PREV_SP_1.2.2. Funcions
AA_PREV_SP_2.1: Actes de les reunions del Servei (Accessibles en el servidor)
AA_PREV_SP_3.1: Memòria d'Activitats (en línia)
AA_PREV_SP_3.2: Pàgina web del servei
AA_PREV_SP_3.3: Informes de resultats de l'Enquesta de satisfacció d'usuàries/us de la unitat (Accessibles en el servidor)
AA_PREV_SP_3.4: Informes de resultats de l'Enquesta de clima laboral (Accessibles en el servidor)
AA_PREV_SP_3.5: Canal intern de comunicació via e-mail (Comunicats interns)
AA_PREV_SP_3.6: Bústia de suggeriments
Informació institucional
BOUA
Actualitat Universitària, revista digital de la UA
Informació sobre matèria laboral
Catàleg de llocs de treball
Control de presència: jornada de treball, permisos, llicències i calendari labora
Decàleg de bones pràctiques en la gestió del temps
Avaluació de l'acompliment del PTGAS
Guia d'acolliment per al personal de nou ingrés
Relació de llocs de treball
Taules retributives
Unitat de Selecció i Provisió de PTGAS
Informació sobre formació
Pla de formació
Institut de Ciències de l'Educació (ICE)
Informació sobre matèria preventiva
Servei de Prevenció i Promoció de la Salut
Pla de prevenció UA
Avaluació de riscos psicosocials
Unitat d'Igualtat
Avaluació general de riscos per perfil preventiu depenent de les característiques de cada lloc
Procediment/protocols de prevenció davant determinades situacions de risc psicosocial
Procediment de prevenció de riscos psicosocials en l'àmbit laboral
Procediment d'adaptació de lloc de treball de la Universitat d'Alacant
Protocol de prevenció i actuació enfront de l'assetjament sexual, per raó de sexe i per orientació sexual de la Universitat d'Alacant
Protocol de prevenció i actuació davant la discriminació per diversitat de la Universitat d'Alacant
Protocol de la Universitat d'Alacant per a la prevenció i intervenció enfront de l'assetjament sexual, per raó de sexe i altres formes de discriminació i violència masclistes