La pesca a la Mediterrània

    És realment la Mediterrània una mar més per a turistes que per a pescadors? El seu color blau intens, tan característic, sembla indicar-ho, en contrast amb el to verdós -per la major presència de pigment fotosintètic- d'altres mars amb aigües notablement més productives. No obstant això, la Mediterrània ha sigut, dels dels inicis dels temps, una importantíssima font d'aliment i recursos per als habitants de les seues ribes, tal com la documentació històrica demostra.
    Un grup de destacats especialistes de diverses universitats, centres d'investigació i altres institucions ofereixen en aquest llibre una descripció, divulgativa però rigurosa alhora, de la situació actual de la pesca a la Mediterrània. El lector no especialitzat hi trobarà una aproximació a una realitat tradicional, la pesca, sovint de caràcter industrial, però encara, en molts casos, artesanal, des d'una perspectiva científica ben àmplia. El recorregut que ofereix el llibre per aspectes tan diversos com la biologia, la tradició lingüística i cultural, l'organització empresarial, el punt de vista dels pescadors, la sostenibilitat i la gestió de les poblacions, així com el paper dels consumidors, de l'aqüicultura i el turisme pesquer, l'ajudaran a fer-se una idea molt concreta de l'actual estat de la qüestió.

    Editor literario
    Col·lecció
    L'Ordit
    Número en la col·lecció
    11
    Matèria
    Agroindustria e industrias primarias
    Idioma
    • Català
    Editorial
    Publicaciones de la Universidad de Alicante
    EAN
    9788497174961
    ISBN
    978-84-9717-496-1
    Pàgines
    128
    Ample
    14 cm
    Alt
    20 cm
    Edició
    1
    Data de publicació
    22-12-2016
    Tapa blanda
    €12,00

    Continguts

    Introducció.
    La producció primària, la base de tot.
    Poc però variat: Característiques dels recursos pesquers de la Mediterrània.
    No ve d'ara: Història de la pesca a la Mediterrània.
    El llenguatge mariner: Molt més que peix.
    Pescadors o empresaris? L'estructura de l'empresa pesquera a la Mediterrània.
    Les confraries de pescadors a Espanya.
    El futur de la pesca d'arrossegament al Mediterrani.
    Quants peixos queden? L'avaluació de recursos a la Mediterrània.
    És inevitable la sobrepesca? Com podem gestionar la pesca.
    Qui es fa càrrec de què?
    El paper de les organitzacions regionals de pesca: CGPM I ICCAT.
    Poblacions o ecosistemes? La gestió basada en l'ecosistema a la Mediterrània.
    La pitjor part: L'impacte de la pesca.
    Manipular el medi marí: Els esculls artificials.
    Pesca o conservació: Dilema irresoluble? Les àrees marines protegides.
    El paper dels consumidors.
    Conrear la mar: Alternativa o problema afegit?
    El turisme pesquer.
    Alguns llibres i webs sobre la pesca a la Mediterrània.

    Llibres relacionats