Espai i salut en el procés descentralitzador del marc autonòmic espanyol

  Balanç i perspectives de futur

  ,

  L'estructura política i administrativa centralitzada que havia caracteritzat a la sanitat franquista, tot i seguint el model d'Estat de tradició centralista, es va tenir que adaptar, no sense dificultats, al procés de descentralització i reorganització de competències que comportaven tant la proposta constitucional de 1978, com la reforma sanitària de la Llei General de Sanitat de 1986. En la monografia, fent servir la perspectiva que aporta la història del temps present, s'analitzen les claus que ajuden a entendre la diversitat de ritmes, experiències i models que marcaren les transferències en matèria sanitària a les comunitats autònomes, així com la influència que ha tingut i continua tenint la qüestió territorial en el moment de dissenyar i implementar les polítiques sanitàries. Les huit contribucions que la conformen permeten assolir l'objectiu del seminari GADEA, impulsat pels grups d'historiadors i historiadores de la medicina i de la ciència de les universitats d'Alacant i Miguel Hernández, que va donar peu a la monografia. Es tractava de promoure un espai de discussió dinàmic sobre un tema d'actualitat, fent servir la història actual com a eina per poder abordar l'impacte que ha tingut el procés descentralitzador, amb la creació del serveis autonòmics de salut, sobre la Salut Pública i l'assistència sanitària i quins son els reptes que cal assumir i afrontar.

  Escritor
  Escritor
  Col·lecció
  Monografías
  Matèria
  Política y gobierno
  Idioma
  • Català
  Editorial
  Publicaciones de la Universidad de Alicante
  EAN
  9788497176804
  ISBN
  978-84-9717-680-4
  Depósito legal
  A 431-2019
  Pàgines
  132
  Ample
  17 cm
  Alt
  24 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  25-10-2019
  Tapa blanda
  €10,00

  Continguts

  Pròleg.
  Presentació.
  La administración sanitaria periférica en España, primera mitad del siglo XX.
  Centralització/descentralització en el marc de les autonomies.
  La salut i la qüestió territorial a l'estat autonòmic: de la Llei general de sanitat a la Llei general de salut pública.
  Salut pública i comarcalització al País Valencià.
  El modelo catalán: de la necesidad, ¿virtud?
  ¿Quién teme el territorio? La descentralización sanitaria en la Comunidad de Madrid.
  Ley general de salud pública: justificación y desarrollo.
  Descentralizar o no descentralizar, ¿es esta la cuestión? La política sanitaria nicaragüense en el ajuste estructural de la década de 1990.
  Notes curriculars dels autors.

  Llibres relacionats